Paris’ten Taksim’e destek

Share

Paris’ten Taksim’e destek
Arzu ÇAKIR MORIN / PARİS
Hürriyet – 6 Haziran 2013

Paris’te Cumartesi günü yapılan ilk eylemin ardından, Fransız politikacıların ve gençlerinin de destek verdiği daha geniş çaplı bir eylem yapıldı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eyleme Fransız sol partileri, insan hakları dernekleri, Türk göçmen dernekleri ile Türkiyeli göçmenler destek verdi. Taksim’dekine benzer bir tablo çizen her kesimden göçmen ile Fransızlar, Kamboçyalılar, Afrikalılar, Koreliler de Türkiye’deki eylemlere destek verdiklerini açıkladılar.

Türk Göçmen  Derneği ACORT’un organizasyonunda Paris’in merkezindeki Chatelet’de Masumlar Çeşmesi meydanında yapılan gösteriye çok sayıda Fransız gencin katılması da dikkat çekti. Sosyalist Parti, Komünist Parti, Yeşiller, Antikapitalist Parti NPA, Yeşiller’den İstanbul kökenli Fransız senatör Esther Benbassa, genel kurulunu geçtiğimiz hafta İstanbul’da toplayan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu FIDH’ın İranlı Başkanı Karim Lahidji, yazar Nedim Gürsel, ressam Onay Akbaş, çok sayıda Fransız göçmen dernekleri, Ataürkçü gençlik’ten radikal sol örgütlere kadar tüm Türk dernek ve örgütleri, Ahmet Kaya Kürt Kültür Derneği temsilcileri, Fransız gençler ve öğrenciler ve Afrikalı’dan Meksikalı’ya Fransa’da yaşayan çok sayıda yabancı gösterici katıldı.

ACORT Yöneticisi Ümit Metin’in yaptığı açılış konuşmasının ardından tüm dernek temsilcileri ve politikacılar birer konuşma yaparak, İstanbul’a destek mesajları gönderdiler. Türkiye asıllı Senatör Esther Benbassa, “Dünyanın gözü Türkiye’nin üstünde. Demokratik haklarını kullanan göstericilere uygulanan şiddet derhal durdurulmalı” dedi.

RENKLİ KATILIM
Ellerinde rengarenk pankartları ile Gezi direnişine destek veren gençler, “Taksim diren yanındayız”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Yaşasın enternasyonel direniş”, “Türkiye isyanda, Türkiye direniyor » sloganları atıldı. Erasmus aracılığı ile İstanbul’da okuyan Fransız öğrenciler de, Fransa’da Sarkozy’ye karşı direnişin sembolü haline gelen  “Casse-toi pauvre con” sloganını, göstericilere göz yaşartıcı gaz kullanan polisi protesto etmek için  “Gaz-toi pauvre con” diyerek Erdoğan’a uyarladı. Daha önce Taksim’de Kasım 2012’de Gezi Parkı projesine karşı yürüyen Fransız fotoğrafçı çift, eyleme katıldıkları fotoğraflarıyla meydana geldi. Bir kadın “Tencerem var tavam var, çapulcuyum havam var” diyerek Başbakan Erdoğan’ın ‘Tencere tava hepsi hava’ sözlerine tepkisini dile getirdi. Konuşmaların ardından davul zurna eşliğinde ve şölen havasında dört saate yakın süren gösteri olaysız sona erdi.

NEDİM GÜRSEL: SONUN BAŞLANGICI
Yazar Nedim Gürsel,  Fransız Le Monde gazetesine Başbakan’a hitaben bir açık mektup yazdığını belirterek, “Bu eylemler despot bir üslupla ülkeyi yöneten Ak Parti için sonun başlangıcıdır” dedi.

FIDH: TUTUKLULAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN
İstanbul’da bir hafta önce başkan seçilen Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nun İranlı Başkanı Karim Lahidji, “İstanbul’da topladığımız genel urulda, forumlarda günlerce insan haklarını tartıştık. Erdoğan’ın attığı bazı adımlardan umutlanarak, demokratikleşme sürecinden geçen Türkiye için önerilerimizi içeren bir mektup ilettik. Barışçıl bir eylem yapan insanların üzerine biber gazı ile saldırmak demokratik bir hükümetin yapacağı iş değildir. Hükümet başarısız oldu ve otoriter bir rejim görüntüsü sergiledi. Tutuklanan insanlar derhal serbest bırakılmalı. Yaralıların tedavisi hızla yapılmalı. Ve olaylardaki sorumluların bulunması için tarafsız bir soruşturma yapılmasını öneriyoruz” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/23438351.asp